Landgoed Het Woudhuis

Landgoed Het Woudhuis is een klein bosgebied, gelegen ten oosten van Apeldoorn. Het is niet ver vanaf mijn woonhuis en ik kom er van kleins af aan met enige regelmaat. Vroeger om te spelen en te wandelen, de laatste jaren tevens om er lekker hard te lopen. Zo ook dit weekend.

Zaterdag 14 maart 2020
Tussen de weilanden is het heiig en met zes graden en wat wind toch wat fris. Bij een bekend plasje probeert het zonnetje langzaam door te breken. De knotten zijn keurig gewilgd, want waarom moet dat altijd andersom? Even verderop gakken de ganzen dat het een lieve lust is, en een ooievaarspaartje kijkt op mij neer vanaf het hoge nest.

Woudhuis heeft vandaag meer grote plassen dan ik ooit heb gezien en de sloten zijn tot de rand toe gevuld.

Het is genieten onderweg, zeker als de zon echt door weet te breken en ik wel heel zeker weet dat de korte broek de juiste keus is. De mouwen worden opgestroopt en de laatste loodjes blijken geheel niet het zwaarst.

Strava

Knotwilgen bij Harry’s plas

 

 

Zondag 15 maart 2020
Nadat ik gisteren tijdens mijn hardlooprondje heb genoten van al de bezienswaardigheden in Woudhuis, is het vandaag tijd voor een wandeling samen met mijn vrouw. Al wandelend zie je natuurlijk wat meer details dan rennend.

De wilgen staan nog gewillig bij het overvolle plasje, het aantal gakkende ganzen is vandaag echter beperkt. Eén ooievaar vliegt over het nest, terwijl het hoofd van de tweede maar net boven het nest uitsteekt. Ook voor hun is het natuurlijk zondag, alhoewel de zon het vandaag wel af laat weten.

We zien wat “alledaagse” vogeltjes zoals koolmeesjes en merels, maar dan horen we de vluchtroep van een buizerd. Wat zeg ik? Het zijn er zelfs twee! Ze scheren meerdere malen net boven de bomen recht over ons heen, duidelijk zichtbaar.

Iets verderop zit een middelste bonte specht vlak bij ons tegen een boom; het is een mannetje. Wel raar trouwens, een middelste terwijl hij alleen is.
Hij kijkt ons rustig aan en besluit vervolgens vlak voor ons het pad over te steken om enkele meters verderop tegen een dun stammetje een zitplaatsje te zoeken. Na een kort rustmomentje vervolgt hij zijn weg naar een volgend stammetje, waar ook een vrouwtje vlakbij blijkt te zitten.

Wat zou het leuk zijn om deze paartjes op een foto vast te leggen, maar ze lijken daar niet voldoende geduld voor te hebben. Bovendien is een telefoon wellicht ook niet het meest aangewezen apparaat voor een dergelijk stukje bewijslast. Een vaag bewijs – heeel vaag – is weliswaar gelukt; de inzetjes tonen het beeld dat ik eigenlijk in gedachten had.

Buizerd en middelste bonte specht

Een buizerd in volle vlucht en een middelste bonte specht tegen een boom

Over Left RedEye

De meeste RedEye blogs zijn geschreven naar aanleiding van gebeurtenissen die ik meemaak. Verder zijn er blogs geschreven als reactie op iets dat mijn zintuigen hebben waargenomen, vanuit een gedachtekronkel of gewoon om iets uit te proberen. Als ik het gevoel heb dat het creatief omgaan met de waarheid het verhaal ten goede komt, dan zal ik dat niet nalaten. Mocht je jezelf herkennen in een verhaal, maar staat het verhaal iets anders in je geheugen gegrift, dan kan dat kloppen. Om deze reden zijn de meeste verhalen volledig anoniem gelaten. Ik schrijf blogs omdat ik het leuk vind, ik pretendeer zeker niet een schrijver te zijn. Personen of groepen beledigen is beslist niet mijn intentie, hoewel ik niet altijd kan voorkomen dat er mensen zijn die zich wellicht aangesproken voelen. Het plaatsen van letters en leestekens in volgorde van deze verhalen gebeurt onder het motto: "Zo, dat ben ik ook weer kwijt."
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s