Met het mannetje van de radio

Wij waren op bezoek bij mijn vader, die dementie heeft en op de gesloten afdeling in een woonzorgcentrum woont. Vaak nemen we hem even mee naar buiten en maken een wandelingetje. Nu het zo koud is, gaan we in het restaurant beneden zitten. Alhoewel hij nog wel kan praten, behoort een gesprek aangaan tot de verleden tijd. Het is soms moeilijk om de tijd te vullen en er zijn ogenblikken waarin het stil blijft. Tijdens dit bezoek dommelde hij af en toe weg, vooral op momenten dat wij echt niet meer wisten waar we het over moesten hebben. Later bleek dat hij die dag ook gewoon moe was, en voor zijn doen lang op bed was blijven liggen.

Een vrouw kwam het restaurant binnen wandelen; uiterst behoedzaam achter haar rollator. Wij kenden haar als een altijd nors kijkende oude vrouw. Ze liep langs de tafeltjes, stopte even en zei: “Hallo.”
De meeste mensen aan de tafeltjes groetten terug, zo ook wij toen ze bij ons halt hield. Ze liep tegen onze verwachting in niet naar een vrij tafeltje, maar ze liep het restaurant rond en begon na een minuut of vijf wandelen aan haar tweede rondje. “Hallo.”, zei ze wederom bij iedere tafel die ze passeerde en ook deze keer groetten de meesten terug. Bij ons aangekomen antwoordde mijn vrouw: “Lekker aan het wandelen? Het is een regenachtige middag.” De vrouw lachte vriendelijk, zo kenden we haar helemaal niet, en stiefelde voort. “Hallo, het is een regenachtige zondagmiddag.”, zei ze bij de volgende halte.

Wederom bij het eerste tafeltje na de ingang aangekomen, bracht ze deze boodschap ook aan de man die daar zat. “Mooi.”, reageerde hij enigszins chagrijnig. Hij was haar ge-hallo blijkbaar zat. De vrouw liet zich niet uit het veld slaan en ging gewoon verder: “Hallo, het is een regenachtige zondagmiddag.”
De meeste mensen keken haar ondertussen een tikkeltje meewarig aan en zouden het zo te zien niet erg vinden als dit haar laatste ronde zou zijn.

Bij het tafeltje voor de onze aangekomen, begon ze weer: “Hallo, …”
“Met het mannetje van de radio.”, zei mijn vader uiterst lollig.
“Wat zei die?”, vroeg een vrouw aan een andere tafel. “Met het mannetje van de radio, zei die.”, antwoordde haar tafelgenote, die overigens nog bij Jan Fillekers in de klas heeft gezeten. Deze twee oude dames deden mij altijd denken aan Statler en Waldorf, de twee ironische mannen op het balkon in het Muppet-theater.

Wij moesten er erg om lachen; mijn vader vroeg zich zo te zien af wat er ineens zo leuk was.
Grof geschat liep de vrouw een rondje of zes, waarna ze eindelijk bij het eerste tafeltje na de ingang ging zitten. De man die als eerste liet merken dat hij haar gegroet zat was, bleek ondertussen ingedommeld.
Toen wij bij het verlaten van het restaurant haar tafeltje passeerden, zeiden we haar vriendelijk gedag. Ze keek ons met haar aloude norse blik aan en liet het daar verder bij.

Over Left RedEye

De meeste RedEye blogs zijn geschreven naar aanleiding van gebeurtenissen die ik meemaak. Verder zijn er blogs geschreven als reactie op iets dat mijn zintuigen hebben waargenomen, vanuit een gedachtekronkel of gewoon om iets uit te proberen. Als ik het gevoel heb dat het creatief omgaan met de waarheid het verhaal ten goede komt, dan zal ik dat niet nalaten. Mocht je jezelf herkennen in een verhaal, maar staat het verhaal iets anders in je geheugen gegrift, dan kan dat kloppen. Om deze reden zijn de meeste verhalen volledig anoniem gelaten. Ik schrijf blogs omdat ik het leuk vind, ik pretendeer zeker niet een schrijver te zijn. Personen of groepen beledigen is beslist niet mijn intentie, hoewel ik niet altijd kan voorkomen dat er mensen zijn die zich wellicht aangesproken voelen. Het plaatsen van letters en leestekens in volgorde van deze verhalen gebeurt onder het motto: "Zo, dat ben ik ook weer kwijt."
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s