Voor ieder een mooie witte roos

Hij werd maandagmorgen 8 mei 2017 wakker en stond op. Zijn vrouw hielp hem met wassen, aankleden en het klaarmaken van het ontbijt. Het was op dat moment geen andere dag dan alle andere dagen.
Even later stonden vlak na elkaar zijn dochter en zoon op de stoep en vertelden hem dat hij ging logeren, omdat zijn vrouw voor een onderzoek één of twee nachtjes in het ziekenhuis moest blijven. Hij snapte het niet helemaal, maar ging gewillig mee naar het woonzorgcentrum. Bij zijn vrouw werd de dag erop darmkanker geconstateerd, maar ook dat heeft hij nooit echt meegekregen.
Zijn huis, waar hij bijna veertig jaar woonde, heeft hij nooit meer gezien.

Zij werd zondagmorgen 10 december 2017 wakker en stond op. Ze waste zich, kleedde zich aan en maakte het ontbijt klaar. Het was op dat moment geen andere dag dan alle andere dagen.
Ze woonde alleen, haar man zat ruim zeven maand in een woonzorgcentrum. Zelf was ze genezen van een zeer zware operatie die ze enkele maanden geleden had ondergaan vanwege darmkanker.
Na het ontbijt liep ze richting het toilet, maar haalde net de drempel van de huiskamer. Met een harde dreun belandde ze op de vloer van de hal. Dit was haar geluk, omdat de buren direct reageerden op dat ongewone geluid. Ze werd met gillende sirenes opgehaald en in het ziekenhuis werden vijf bloedinkjes in de hersenen geconstateerd.
Haar huis, waar ze bijna veertig jaar woonde, heeft ze nooit meer gezien.

Dit is in het kort het verhaal hoe onze ouders, schoonouders en opa en oma hun huis hebben verlaten. Beiden hebben dat gedaan zonder zich er echt bewust van te zijn en er afscheid van te hebben genomen.
Mijn vader heeft eigenlijk nooit echt gevraagd wanneer hij weer naar huis zou gaan; de dementie was veel verder gevorderd dan wij allemaal in de gaten hadden. Mijn moeder kon een bezoekje aan haar huis niet meer aan, na een periode in het revalidatiecentrum en opname in een verzorgingshuis. Verder heeft ze zich overigens bijzonder dapper door de tegenslagen van het afgelopen jaar heen geslagen.

Voor ons was het triest om dit alles aan te zien en het was best zwaar om het huis helemaal leeg te halen. Een klein deel van het inventaris is bij mijn moeder op haar kamertje geplaatst. Spulletjes die we echt niet kwijt wilden zijn bij ons, kinderen en kleinkinderen, thuis beland, maar veel is gewoonweg afgevoerd.
Mijn vrouw heeft een rozenstruikje uit de tuin meegenomen, zonder veel hoop dat het de verhuizing zou overleven. Het bleek echter de kracht van mijn moeder te bezitten; nu zijn er twee mooie witte rozen uitgekomen en er zitten veel knopjes in. Vanmorgen keek ik er naar en moest aan mijn ouders denken: voor ieder een mooie witte roos.
Voor ieder een witte roos

Over Left RedEye

De meeste RedEye blogs zijn geschreven naar aanleiding van gebeurtenissen die ik meemaak. Verder zijn er blogs geschreven als reactie op iets dat mijn zintuigen hebben waargenomen, vanuit een gedachtekronkel of gewoon om iets uit te proberen. Als ik het gevoel heb dat het creatief omgaan met de waarheid het verhaal ten goede komt, dan zal ik dat niet nalaten. Mocht je jezelf herkennen in een verhaal, maar staat het verhaal iets anders in je geheugen gegrift, dan kan dat kloppen. Om deze reden zijn de meeste verhalen volledig anoniem gelaten. Ik schrijf blogs omdat ik het leuk vind, ik pretendeer zeker niet een schrijver te zijn. Personen of groepen beledigen is beslist niet mijn intentie, hoewel ik niet altijd kan voorkomen dat er mensen zijn die zich wellicht aangesproken voelen. Het plaatsen van letters en leestekens in volgorde van deze verhalen gebeurt onder het motto: "Zo, dat ben ik ook weer kwijt."
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s