Nice.

Een bekende had een foto van een zonovergoten plein, vol drukbezette terrasjes, op Facebook geplaatst. “Nice”, stond eronder.
“Mooi, veel plezier daar!”, reageerde ik. Aanvullend tikte ik nog een beetje plagerig in: “Het had wat mij betreft trouwens ook wel een plein in Deventer kunnen zijn. :-)”

Alhoewel ik in Deventer werk, ken ik de binnenstad van Deventer nauwelijks. Eigenlijk ken ik het alleen van Deventer Op Stelten, waarbij het zo druk is dat je Deventer zelf niet echt goed kunt bewonderen. In Nice ben ik zelfs nog nooit geweest.

Niet veel later reageerde ze enigszins verbaasd met: “Hoe bedoel je? Dit is in Deventer!”
Ik tikte, op mijn beurt ook weer een beetje verbaasd, in: “Waarom zet je er dan Nice onder?”
Voordat ik op “Plaatsen” klikte, viel opeens het kwartje. Ze was helemaal niet in het Franse Nice, uitgesproken als Nies, maar bedoelde het Engelse nice, uitgesproken als nais.

Nice is natuurlijk het nieuwe vet en dat was me even ontschoten. Ook aan het te pas en te onpas gebruikte ‘vet’ heb ik nooit kunnen wennen, evenals het nog veel meer gedateerde ‘super’. Zelf gebruik ik nog steeds, in de voorgaande eeuw heel gebruikelijke, typeringen als ‘mooi’, ‘leuk’ of ‘heerlijk’. Voordelen van al die woorden is in ieder geval dat ze in het Nederlands zijn, in tegenstelling tot nice. Gelukkig wordt nice dan nog wel in de meeste gevallen in het plat Dunglish uitgesproken, vroeger ook wel Steenkolenengels genoemd.

Over Left RedEye

De meeste RedEye blogs zijn geschreven naar aanleiding van gebeurtenissen die ik meemaak. Verder zijn er blogs geschreven als reactie op iets dat mijn zintuigen hebben waargenomen, vanuit een gedachtekronkel of gewoon om iets uit te proberen. Als ik het gevoel heb dat het creatief omgaan met de waarheid het verhaal ten goede komt, dan zal ik dat niet nalaten. Mocht je jezelf herkennen in een verhaal, maar staat het verhaal iets anders in je geheugen gegrift, dan kan dat kloppen. Om deze reden zijn de meeste verhalen volledig anoniem gelaten. Ik schrijf blogs omdat ik het leuk vind, ik pretendeer zeker niet een schrijver te zijn. Personen of groepen beledigen is beslist niet mijn intentie, hoewel ik niet altijd kan voorkomen dat er mensen zijn die zich wellicht aangesproken voelen. Het plaatsen van letters en leestekens in volgorde van deze verhalen gebeurt onder het motto: "Zo, dat ben ik ook weer kwijt."
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s