Mijn oude garage.

Mijn vader was nooit een man die gemakkelijk spulletjes weggooide, een eigenschap die ikzelf gelukkig slechts deels heb overgenomen. Tijdens de periode dat hij dementerend is, is die eigenschap allesbehalve verminderd. Hij bewaarde ondertussen van alles, zoals oude kranten, oude schoenen, oude kleren, kapotte apparatuur, diskettes; ach, noem maar op. Als mijn moeder niet snel genoeg was met het wegbrengen, dan werd de troep wel ergens door hem opgeborgen; voor het grootste deel in de schuur. Netjes in dozen, voorraadboxen of plastic tassen, dat dan wel weer. Hij bewaarde overigens geen huisvuil hoor, zo erg was het gelukkig niet. Af en toe gooide ik snel iets weg.

Nu mijn vader al enkele weken in een woonzorgcentrum zit, ben ik echt begonnen met het opruimen van spullen. Het eerst ben ik in de schuur begonnen en kon al veel naar een verzamelpunt bij een winkelcentrum brengen.
Het geluk wilde dat er nieuwe buren naast mijn moeder komen. Die woning werd eerst deels door de woningbouw gerenoveerd, waarvoor een container voor het huis werd geplaatst. Omdat dat ding deels voor het huis van mijn ouders stond, vond ik dat ik daar ook wel gebruik van kon maken voor wat grotere spullen; bijvoorbeeld een stuk uit het aanrecht, waar nu de wasbak zit, dat enkele jaren geleden bij mijn ouders is geplaatst.

Naast de echte troep, kwam ik ook al veel spullen tegen waar ik een herinnering aan heb. Ondanks een stukje nostalgie heb ik het meeste gewoon weggebracht. Eén van die dingen was mijn oude garage, waar ik als kind heel veel mee heb gespeeld. Omdat ik op de fiets was en de fietstassen al vol zaten, besloot ik dat ding ook maar in de container voor het huis te gooien.

“Kan je dat wel weggooien?”, vroeg mijn moeder, toen ik met dat ding in mijn handen bij de container stond. “Ja hoor, daar heb ik geen last van.”, zei ik en legde het voorzichtig op de andere troep. Een laatste blik en ik ging verder met opruimen.

Thuisgekomen vertelde ik dit aan mijn vrouw, hoeveel ik ermee heb gespeeld en dat ik nog wist dat er een blauw schuifdeurtje in zat, zonder dat ik het nog éénmaal dicht had gedaan. Tot mijn grote verbazing vroeg ze waarom ik het had weggegooid. “Waar moet ik het laten dan?”, vroeg ik, “Weg ermee.”
“Heb je er nog een fotootje van gemaakt dan?, vroeg ze. Nee, dat had ik niet.

Waarom weet ik niet precies, maar ineens zat het me niet zo lekker meer en had ik spijt dat ik er inderdaad niet even een foto van had gemaakt. De volgende morgen werd ik wakker, met mijn oude garage in gedachten.

’s Avonds moesten mijn vrouw en dochter nog even bij mijn moeder langs. Toen ze thuis kwamen zei mijn vrouw: “O ja, er ligt nog iets achter in de auto. Wil je het even pakken?”
Daar lag hij, mijn mooie, oude garage. Natuurlijk heb ik het niet toegegeven, maar ik moest bijna een heel klein traantje onderdrukken. Of ik het nu nog weg kan gooien?

Garage

Over Left RedEye

De meeste RedEye blogs zijn geschreven naar aanleiding van gebeurtenissen die ik meemaak. Verder zijn er blogs geschreven als reactie op iets dat mijn zintuigen hebben waargenomen, vanuit een gedachtekronkel of gewoon om iets uit te proberen. Als ik het gevoel heb dat het creatief omgaan met de waarheid het verhaal ten goede komt, dan zal ik dat niet nalaten. Mocht je jezelf herkennen in een verhaal, maar staat het verhaal iets anders in je geheugen gegrift, dan kan dat kloppen. Om deze reden zijn de meeste verhalen volledig anoniem gelaten. Ik schrijf blogs omdat ik het leuk vind, ik pretendeer zeker niet een schrijver te zijn. Personen of groepen beledigen is beslist niet mijn intentie, hoewel ik niet altijd kan voorkomen dat er mensen zijn die zich wellicht aangesproken voelen. Het plaatsen van letters en leestekens in volgorde van deze verhalen gebeurt onder het motto: "Zo, dat ben ik ook weer kwijt."
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s