Hoe snel gaat die bui?

Overwoog ik afgelopen weekend nog om onze vijver bij te vullen, op dit moment vrees ik meer dat hij elk moment uit zijn oevers zal treden. Het regent namelijk nogal in Apeldoorn, maar gelukkig nog niet zo hard als ik zo hier en daar in het journaal zag. Neemt niet weg dat het overlooppijpje van de vijver nu op volle toeren werkt.

Net voordat ik vanmiddag vanaf mijn werk vertrok, raadpleegde ik Buienradar. Er kwamen flinke buien vanuit het oosten aangedreven, inclusief felrode plekken die weinig goeds voorspelden. De rand van de buien bevond zich op een steenworp vanaf mijn werkplek in Deventer, terwijl ik op de fiets naar Apeldoorn mocht.

Snel trok ik mijn jas aan en begaf me met gezwinde spoed richting mijn fiets. Gelukkig is het een speed pedelec (zo’n ‘snelle’ elektrische fiets) , die ik ondertussen een maand of drie voor mijn woon- werkverkeer gebruik. Na een blik op de dreigende wolkenmassa, die nu echt vlakbij was, stapte ik flink op de trappers.
Zorg ik er normaal gesproken voor dat ik binnen de bebouwde kom netjes onder de 30 km/h blijf, nu deed ik er toch maar een schepje bovenop. De wind stak op en af en toe werd ik door flinke windvlagen lichtelijk van de ideale lijn gedrukt. Bij het eerste verkeerslicht, dat uiteraard lekker lang op rood bleef, voelde ik de eerste spettertjes. Nog maar zestien kilometer te gaan.

Op zich was het geluk met mij, want de buien dreven van oost naar west en dus achter mij aan; ik hoefde ze alleen maar voor te blijven. De vraag die ik alleen niet wist te beantwoorden was hoe snel die bui zich verplaatste, maar waar ik mij nu bevond was het weer droog en was ik dus sneller.

Net buiten Deventer bleven de verkeerslichten wederom tergend lang rood, alsof ze de intensiteit van de achtervolgende regenbuien nog maar eens flink wilden inwrijven. Het gerommel dat ik de hele tijd al hoorde, ging gestaag over in een gedonder. Er vielen ondertussen weer wat spetters en ze waren al wat groter dan net; de bui wist mij blijkbaar redelijk bij te houden.

Het licht sprong op groen en ik trapte zo snel mogelijk door, waarbij ik een vaartje van net over de 40 aan wist te houden. Het gerommel klonk wat zachter, maar waarschijnlijk werd dat voornamelijk overstemd door de harde wind.
Op volle vaart door Twello, richting Teuge en vervolgens het laatste stuk naar Apeldoorn. De donkere wolken haalden me aan de linkerzijde langzaam in en een kilometer van huis begonnen de druppels te vallen. “Te laat!”, dacht ik, maar het geluk was met mij. Net in de tuin begon het iets harder te regenen, maar het was beslist niet zo’n dreigende rode plek die ik net voor vertrek nog op mijn beeldscherm aan zag komen drijven.
Binnengekomen zag ik dat de meest intense buien Apeldoorn net ten zuiden passeerden; dat waren dus de donkere wolken die mij links in wisten te halen.

Laat het water nu maar vallen, mijn regenpak is deze keer droog gebleven.

Buienradar 20160530

Over Left RedEye

De meeste RedEye blogs zijn geschreven naar aanleiding van gebeurtenissen die ik meemaak. Verder zijn er blogs geschreven als reactie op iets dat mijn zintuigen hebben waargenomen, vanuit een gedachtekronkel of gewoon om iets uit te proberen. Als ik het gevoel heb dat het creatief omgaan met de waarheid het verhaal ten goede komt, dan zal ik dat niet nalaten. Mocht je jezelf herkennen in een verhaal, maar staat het verhaal iets anders in je geheugen gegrift, dan kan dat kloppen. Om deze reden zijn de meeste verhalen volledig anoniem gelaten. Ik schrijf blogs omdat ik het leuk vind, ik pretendeer zeker niet een schrijver te zijn. Personen of groepen beledigen is beslist niet mijn intentie, hoewel ik niet altijd kan voorkomen dat er mensen zijn die zich wellicht aangesproken voelen. Het plaatsen van letters en leestekens in volgorde van deze verhalen gebeurt onder het motto: "Zo, dat ben ik ook weer kwijt."
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hoe snel gaat die bui?

  1. Miranda zegt:

    Niet nat geworden van het zweet? :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s