Een fraai klein onhandig monstertje.

Sinds enkele jaren hebben wij een vijver in de tuin. Het is een rechthoekig exemplaar met de zichtbare afmetingen van 3 meter lang en 1 meter breed. Midden over de vijver ligt een als bruggetje fungerend rooster van 1 bij 1 meter, zodat we zonder fierljeppen of een omweg de andere kant van de tuin kunnen bereiken.

Een vijver heeft na het aanleggen enige tijd nodig om een goed leefklimaat te krijgen. Toen dat na een aantal weken zover was, hebben wij er een zestal vissen in losgelaten. Vanwege het kleine aantal hebben we ze zelfs allemaal een naam gegeven. Deze namen waren gebaseerd op uiterlijke kenmerken, zoals Roquefort en Roodkapje, maar nader beschouwd hadden we ze beter namen als Stampertje en Pluisje kunnen geven; konijnennamen welteverstaan. Dit niet zozeer vanwege uiterlijke kenmerken als lange oren, een zacht vachtje of een wipstaartje, maar er is toch iets dat ze als de konijnen hebben gedaan. Het gevolg hiervan was dat wij afgelopen jaar moesten onderkennen dat het toch wel heel erg drukbevolkt werd in de niet zo heel erg grote plas water. Ja, dat de vijver over een goed leefklimaat beschikte was nu wel duidelijk.

Onlangs zag ik een fraai uitziend, bont gekleurd vogeltje met een spits snaveltje bij de vijver. Het bestudeerde ons watertje belangstellend, maar vloog schichtig weg toen het in de smiezen kreeg dat het bekeken werd.
Toen ik enthousiast vertelde over het fraaie vogeltje dat volgens mijn beperkte vogelkennis een IJsvogeltje moest zijn, werd dit met enige hoon afgedaan. IJsvogeltjes waren enorm zeldzaam en kwamen nauwelijks voor in woonwijken, zo werd mij duidelijk gemaakt. Mijn reactie dat dit exemplaar daar waarschijnlijk niet van op de hoogte was zette verder geen zoden aan de dijk.

Afgelopen week kwam het – voor zover wij dat hebben gezien – dagelijks terug, zo rond half drie in de middag. Afgelopen donderdagmiddag – toevallig op mijn verjaardag – zagen mijn zoon, mijn dochter en ik het beestje op een wateruitlaatje bij de vijver zitten.
Plots vloog het op en knalde tot onze schrik in volle vaart tegen de zijkant van het rooster, om vervolgens pardoes in het water te plonsen; het spartelde een beetje en vloog weg. Tot onze niet geringe verbazing had het tijdens deze nogal onhandig ogende actie toch meer succes gehad dan je zou verwachten: het vloog weg met een visje overdwars tussen de puntige snavel. Potverdorie, K.IJsvogel!

Daarom kwam het dus dagelijks op bezoek; om onze vijver leeg te roven! Logisch natuurlijk, maar ik had er helemaal niet bij stilgestaan. Weet ik veel wat die beetjes eten, het had toch ook gewoon een insecteneter kunnen zijn? Er zitten zo vaak vogels bij de vijver, maar die komen alleen maar gezellig wat drinken en in het water poepen.

Gezien de overbevolking kan het niet echt kwaad, maar het dagelijks gratis en voor niets uit mijn vijver komen eten moet toch geen gewoonte gaan worden. Het in een fraaie verendos gestoken IJsvogeltje blijkt gewoon een klein vismonstertje.
IJsvogel

Over Left RedEye

De meeste RedEye blogs zijn geschreven naar aanleiding van gebeurtenissen die ik meemaak. Verder zijn er blogs geschreven als reactie op iets dat mijn zintuigen hebben waargenomen, vanuit een gedachtekronkel of gewoon om iets uit te proberen. Als ik het gevoel heb dat het creatief omgaan met de waarheid het verhaal ten goede komt, dan zal ik dat niet nalaten. Mocht je jezelf herkennen in een verhaal, maar staat het verhaal iets anders in je geheugen gegrift, dan kan dat kloppen. Om deze reden zijn de meeste verhalen volledig anoniem gelaten. Ik schrijf blogs omdat ik het leuk vind, ik pretendeer zeker niet een schrijver te zijn. Personen of groepen beledigen is beslist niet mijn intentie, hoewel ik niet altijd kan voorkomen dat er mensen zijn die zich wellicht aangesproken voelen. Het plaatsen van letters en leestekens in volgorde van deze verhalen gebeurt onder het motto: "Zo, dat ben ik ook weer kwijt."
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Een fraai klein onhandig monstertje.

  1. Miranda zegt:

    Ik heb ook een ijsvogel maar die is van steen. Kun je proberen een foto te maken?

  2. Harrij Smit zegt:

    Leuk verhaal en heel bijzonder om zo’n rasvisser als een ijsvogeltje in jouw viskwekerij geïnteresseerd te krijgen. Mooier compliment voor je vijver kan je toch nauwelijks krijgen.

  3. Lijkt me mooi om zo een ijsvogeltje te zien! Ik wil daar best een visje voor opofferen, hehe…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s