Het Koningslied.

Toen ik gistermorgen het Koningslied voor het eerst hoorde wist ik aanvankelijk niet of ik moest lachen of huilen, maar ik was er in ieder geval niet onverdeeld enthousiast over. Toen ik al snel de stortvloed aan reacties op Twitter las kon ik niet anders dan lachen, ook al waren de reacties overwegend negatief en vierde het cynisme hoogtij. 

Op Internet ging het lied vergezeld van een karaoke clipje, met als doel om de tekst van dit meezinglied te leren. Alhoewel, meezinglied? 
Voor een groot deel zal het meezingen nog wel gaan, maar er zitten toch stukken in waar half Nederland op 30 april over zal struikelen. Nu heb ik überhaupt al de handicap dat ik geen teksten kan onthouden en bovendien niet kan zingen, maar het venijn zit voor mij toch wel in de rapteksten. Jeetje, ik kan ze al bijna niet zo snel verstaan, laat staan dat ik het er zo snel uit zou kunnen flappen. 

Nu ik het ondertussen al wat vaker heb gehoord is er mijns inziens niet zoveel mis met het lied, ook al is het niet het genre waar ik direct warm van loop. Een stevig hard rock nummer zou daarentegen toch minder geschikt zijn voor deze gelegenheid. Het lied wordt op zich mooi gezongen en knap gerapt; teksten van liedjes hoor ik toch al nooit, dus over de tekst zal je mij niet horen. 
Puntje van kritiek mijnerzijds is wel dat het een meezinglied wordt genoemd, met als doel dat heel Nederland op 30 april meezingt. Nou ik ben benieuwd hoor, maar ik verwacht dat je op het meezingmoment pas echt gehandicapt bent als je niet op z’n minst twee vingers naar je oren kunt brengen. Of je moet al doof zijn natuurlijk. Tegelijkertijd zie ik het niet voor me dat Apeldoorn massaal mee zal gaan zingen, maar misschien is dat elders in het land toch anders. 

Het mooiste vond ik tot op dit moment toch de officiële clip die gisteravond bij DWDD z’n première beleefde. Niet het feit dat ik eindelijk kon zien wie er daadwerkelijk zingen of rappen was hier de reden van en ook niet het filmpje op zich. Het is immers niet zoveel anders dan al die andere clipjes voor liedjes die door een keur van artiesten worden uitgevoerd. 
Nee, het zijn de korte stukjes waarin willekeurige (?) Nederlanders staan die hun wijs-, middel- en ringvinger als een symbolische W in de lucht steken. Mensenkinderen, wat ben ik blij dat ik die cameraploeg niet tegen ben gekomen. Ik weet zeker dat ik het overal te horen zou krijgen als ik zo – hoe zal ik het netjes zeggen? – toch een beetje lullig met drie vingers in de lucht de huiskamers in sta staren. De W van Wow, wat ben ik blij dat ik niet in het clipje voor kom. 

Ik wens Nederland heel veel plezier met het oefenen van de tekst en het vloeiend in de lucht weten te brengen van de drie vingers als ware het een hoofdletter W.

Over Left RedEye

De meeste RedEye blogs zijn geschreven naar aanleiding van gebeurtenissen die ik meemaak. Verder zijn er blogs geschreven als reactie op iets dat mijn zintuigen hebben waargenomen, vanuit een gedachtekronkel of gewoon om iets uit te proberen. Als ik het gevoel heb dat het creatief omgaan met de waarheid het verhaal ten goede komt, dan zal ik dat niet nalaten. Mocht je jezelf herkennen in een verhaal, maar staat het verhaal iets anders in je geheugen gegrift, dan kan dat kloppen. Om deze reden zijn de meeste verhalen volledig anoniem gelaten. Ik schrijf blogs omdat ik het leuk vind, ik pretendeer zeker niet een schrijver te zijn. Personen of groepen beledigen is beslist niet mijn intentie, hoewel ik niet altijd kan voorkomen dat er mensen zijn die zich wellicht aangesproken voelen. Het plaatsen van letters en leestekens in volgorde van deze verhalen gebeurt onder het motto: "Zo, dat ben ik ook weer kwijt."
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s